Stationerna utmed höghastighetsjärnvägen

Ostlänkens stationsorter Vagnhärad, Skavsta, Nyköping, Norrköping, Linköping finns med utmed höghastighetsjärnvägen och här har också planeringen kommit en bra bit på väg.
Måndag 1 februari presenterades sträckningen för den nya höghastighetsjärnvägen som ska binda samman Stockholm, Göteborg och Malmö. Västra Småland blir vinnare när tågen börjar rulla.  

Tågen från Stockholm kommer att rulla genom Östergötland till Jönköping. Där kommer järnvägen delas i en västlig och en sydlig gren. På den södra grenen mellan Jönköping och Malmö kommer tågen att stanna i Värnamo, Hässleholm, Lund och Malmö.  

– Vi har valt den kortaste, rakaste och därmed billigaste vägen genom Småland, sade HG Wessberg, en av de två så kallade förhandlingspersonerna, när förslaget presenterades från scenen på Oscarsteatern i Stockholm.

Nya stationer

Ostlänkens stationsorter Vagnhärad, Skavsta, Nyköping, Norrköping, Linköping finns med utmed höghastighetsjärnvägen och här har också planeringen kommit en bra bit på väg. Därefter följer stationer i Tranås och Jönköping. Västerut fortsätter sträckningen sedan med Borås, Landvetter, Mölnlycke och Göteborg. Söderut från Jönköping följer Värnamo, Hässleholm, Lund och Malmö.

Tanken är att höghastighetstågen ska kunna åka mellan Stockholm och Göteborg på två timmar och Stockholm och Malmö på två och en halv. Enligt Trafikverket kommer järnvägen att kosta mellan 190 och 330 miljarder kronor.

01 Feb 2016